CUL adatlapja

Név
CUL
Gyártó
Yamaha, INTERNET Co.,Ltd
Megjelenés éve
2011. December 22.
Nyelvek
Japán
Születésnap
December 22.
Életkor
N/A
Magasság
N/A
Súly
N/A
Verziók
Vocaloid 3
Karakter kiegészítők
Eldöntetlen
Eredeti hang
Kitamura EriCUL (カル / Karu) a VOCALO Revolution (Vocaloidokkal kapcsolatos TV műsor melyet 2011-ben vetítettek Japánban) hivatalos karaktere. Nevének kettős jelentése van, egyszerre jelent "culture"-t(kultúrát) és Culnoza-t, amely Hiroto-P csoportja.

CUL megjelenése után a Yamaha úgy döntött, hogy igazi Vocaloidot kellene csinálni belőle, Kitamura Eri hangja segítségével, aki egy nagyon sok animében szereplő seiyuu. A megjelentető az INTERNET Co., Ltd. lett és 2011. November 4-én meg is jelentették az első demót az A Flash of Summer-t amely eredetileg Gumi demója volt. A megjelenése 2011. December 22. környékére tehető, de addig még több demója is jelent meg, például a szintén Gumi által énekelt Nightmare amely a többi demóval együtt az alábbi listából hallgatható meg:

  • Nightmare
  • Blue Time
  • ☆Magical☆


  • Cul a második Vocaloid aki nem követi az INTERNET Co., Ltd-nél szokásos "poid" sorozatot. Hangja egy erőteljes fiatal felnőtt kategóriába sorolható és szinte bármilyen típusú zenét képes énekelni. Neki van az egyik legmélyebben az optimális hangtartománya.

    Mivel CUL Vocaloiddá válása a fanoknak köszönhető, ezért már azelőtt nagy népszerűségre tett szert, mielőtt Vocaloiddá vált. Ennek okán nagyon sok támogatást és nyilvánosságot kapott a rajongóktól, így könnyebben tett szert nagy népszerűségre.

    Hallgassunk meg tőle pár számot: