Hatsune Miku adatlap

Név
Hatsune Miku
Gyártó
Crypton Future Media
Megjelenés éve
2007. Augusztus 31.
Nyelvek
Japán, Angol(nemsokára)
Születésnap
Augusztus 31.
Életkor
16
Magasság
158 cm
Súly
42 kg
Verziók
Vocaloid 2
Karakter kiegészítők
Póréhagyma
Eredeti hang
Saki FujitaHatsune Miku egy énekszintetizátor alkalmazás, melyet a Crypton Feature Media fejlesztett, és a Yamaha Corporation használja a Vocaloid 2 programjában. A karakter neve a "hatsu" (első), a "ne"(hang) és a "Miku"(jövő) szavakból áll össze. Ő a második Vocaloid (Japánban az első) aki a Vocaloid 2-ben énekel.

2010. Április 30-án Mikuhoz kiadtak egy frissítést "Hatsune Miku Append" néven, mely további hat énekhangot tartalmazott: Soft(lágy hangzás), Sweet(fiatal, chibi hang), Dark(felnőttes, komoly hang), Vivid(vidám hang), Solid(tiszta hang) és Light(ártatlan hang). Ezek után következett a MikuMikuDance(MMD) program megjelenése, mellyel 3D-ben lehet videókat készíteni Miku és a többi Vocaloid mozgásáról. Ez a kiegészítő a fanok nagy örömére "freeware" tehát ingyenes.

A Crypton Future Media az áttörő sikert azzal érte el igazából, hogy kitalálták, hogy nem elég Miku hangját lefejleszteni, szükség van egy képi megjelenésre is. Erre a feladatra kérték fel Kei Garo-t aki végül elkészítette Miku végső formáját.

Miku teljes elterjedését a Nico Nico Douga (japán youtube szerű oldal) segítette, hiszen itt kezdtek el nagy számban megjelenni a Miku által énekelt dalok. Az egyik legismertebb volt talán a Hachune Miku által énekelt "levan Polkka", melyet hagymával a kezében adott elő.

Hatsune Miku hírességét az is bizonyítja, hogy több mangában és animében is megjelenik. Például főszereplője a Kei által rajzolt "Maker Hikoshiki Hatsune Mix"-nek, de megjelenik ismert animékben is mint például a "Sayonara, Zetsubou Sensei"-ben, illetve a hangja szerepel az "Akikan!" anime endingjében, valamint a "Lucky Star"-os Kagami is cosplayezi. A "Kämpfer" animében például teljes életnagyságban jelenik meg a 7. részben és a "Black Rock Shooter" anime openingjét is ő énekli.

Rengeteg játékszoftver is jelent meg Mikuhoz, melyek közül talán a legismertebb egy ritmusjáték a "Hatsune Miku: Project Diva", melyet a Sega fejlesztett. Ezt rengeteg játékszoftver követte különböző eszközökre.

2010. Augusztusára már több mint 22.000 Mikura írt szám keletkezett, mely 2011-re 100.000 fölé ugrott. Ezt segítette elő, hogy 2009. Auguszus 22-én az Animelo Summer Live eseményen a Saitama Super Arena-ban megtartották az első élő Miku koncertet amely osztatlan sikert aratott, így azóta szinte folyamatosan rendeznek élő vocaloid koncerteket, melyeknek 3D holografikus megjelenítési technológiája folyamatosan (azóta is) fejlődik.