Meiko adatlapja

Név
Meiko
Gyártó
Crypton Future Media
Megjelenés éve
2004. November 5.
Nyelvek
Japán
Születésnap
November 5.
Életkor
20 (nem hivatalos)
Magasság
N/A
Súly
N/A
Verziók
Vocaloid 1, Vocaloid 2 (készülőben a 3)
Karakter kiegészítők
Szaké
Eredeti hang
Meiko HaigōMeiko a Crypton által készített első Vocaloid és az első női Vocaloid. Hangját Haigō Meiko (拝郷 メイコ)-tól kapta, megrajzolója pedig Shogo Washizu aki a Crypton csapat egyik tagja.

2003. Július 24-én kezdődött pályafutása amikor megjelent a "HISTORY OF LOGIC SYSTEM" album, amely tartalmazott egy számot, az elsőt egy Vocaloidtól. Ez egy létező duett volt, az "Ano Subarashii Ai wo Mou Ichido (That Wonderful Love Once More)" Meiko és Kaito feldolgozásában amely megtekinthető a Nico-n.

Az albumból egy év alatt több mint 3000 darab talált gazdát,amely akkoriban hatalmas számnak számított egy szoftveres hanghoz képest.

2011-ben érkezett Meiko Append verziója. Mivel a Yamaha támogatása a Vocaloid 1-eshez megszűnt, ezért Meikohoz és Kaitohoz is Append hangkészletet adtak ki, amely már a Vocaloid 2-t használta. A Crypton felmérése alapján több mint 8000 ember vélekedett pozitívan az Append verzió frissítésről, melynél a hangadónak Haigō Meiko-nak nem kellett kapkodnia a felvételnél (ellentétben az elsővel), ezért sokkal nyugodtabb hangot tudott produkálni.

Az Append verzióhoz két hangkészlet tartozott, az új Dark stílus és a Classic, amely a régi hangra emlékeztet. Hangját tekintve a szilárd, merev és egyszerű szavakkal jellemezhető énekhangot képvisel, amely illeszkedik szinte bármelyik zenei stílushoz, de leginkább pop, rock, jazz, R&B és gyerek dalokra lett optimalizálva.

Meiko hangja Vocaloid 3-ra fejlesztés alatt áll és úgy néz ki, hogy az angol verzióját is fejlesztik.

További érdekesség, hogy a japán Susumu Hirasawa felhasználta az egyik vocaloid hangját a "Paprika" anime eredeti zenéjéhez és sokan úgy vélték, hogy Meiko áll a dolog mögött, de később kiderült hogy igazából Lola-ról van szó.

Életkort hivatalosan sosem kapott, de a Hatsune Mix mangában Kei középkorú nőként mutatja be, ám ennek semmi köze a hivatalos forráshoz.