Kaito adatlapja

Név
Kaito
Gyártó
Crypton Future Media
Megjelenés éve
2006.Február 17.
Nyelvek
Japán (Angol nyelv fejlesztés alatt)
Születésnap
Február 17.
Életkor
20 (Nem hivatalos!)
Magasság
N/A
Súly
N/A
Verziók
Vocaloid 1, Vocaloid 2(Append verzió) (Vocaloid 3 fejlesztés alatt)
Karakter kiegészítők
Jégkrém vagy fagylalt
Eredeti hang
Naoto FūgaKaito a Crypton Future Media által kiadott első férfi Vocaloid. Ő az utolsó aki a YAMAHA által fejlesztett Vocaloid 1 szoftvert használja. Hangját a japán férfi énekestől, Naoto Fūga (風雅 なおと) -tól kapta, megrajzolója pedig Takashi Kawasaki. Kaitot Meiko "férfi hasonmásaként" fejlesztették Meikoval együtt. Nevét shu-tP(ejtsd: shooty-P) vagy másnéven Shuichi Tanaka-tól, egy idősebb Vocaloid "mestertől" kapta és a "Kaito" név egyik oka az volt, hogy így a nem japán "bemondók" is könnyen kiejtik, ráadásul illeszkedik Meiko nevéhez.

2003. Július 24-én megjelent egy CD "HISTORY OF LOGIC SYSTEM" néven, amelyen szerepel egy duett "Ano Subarashii Ai wo Mou Ichido"(Még egyszer azt a csodálatos szerelmet) néven, amely Kaito és Meiko prototípus verzióinak közreműködésével készült és itt hallgatható meg. Az első demó dal szintén 2003-ban került publikálásra a Kimi no Uwasa.

Kaito eladásai nem a tervek szerint alakultak, hiszen a Vocaloid szoftver akkor még nem terjedt el, ráadásul míg Meikoból 3000 példányt adtak el az első évben, Kaitoból mindösszesen 500-at. Ez az eladási arány az előzménye annak, hogy Kaito után sokáig nem adtak ki férfi Vocaloidot. Később azonban Kaito meghozta gyümölcsét, amikoris a Nico Nico Marketben 2008-ban a második legjobb eladási számot produkálta és 2011ig mindig benne volt a top10-ben.

Később a Crypton rájött, hogy Kaito hangját tovább kellene fejleszteni, így 2009. December 9-én elkezdték Naoto Fūga-val a felvételeket a Vocaloid 2 szoftverhez, melyet Kaito Append-nek neveztek el. Négy append hangot kapott, melyek a "Mellow"(érett), "Sweet"(kedves), "Solid"(szilárd) és "Power"(erőteljes). Az első hivatalos Kaito Append-et használó album a "VOCALOID民族調曲集" ahol Kaito a 千年の独奏歌 (kaoling mix) / yanagi dalt énekli.

Kaito elterjedését (bár viccesen hangzik) de a kezdeti kereskedelmi kudarc tette lehetővé, hiszen emiatt figyeltek fel rá később és ma már az egyik legelterjedtebb Vocaloiddá vált Japánban és külföldön egyaránt. Felemelkedésének kezdete akkorra tehető amikor 2007. Szeptember 16-án Tatsunami nevű felhasználó feltöltötte a Miku által énekelt "Higurashi no Naku Koro Ni - Dear You" szám elejét "Request from Hatsune(Kérés Hatsune-től)" címmel, amely videó a "kérlek néha hívjátok vissza Kaitot" szavakkal kezdődik, amellyel Miku azt akarja megtudni hogy "Kaito? hol vagy? mit csinálsz?". Ez a rövid videó itt nézhető meg. Pár órára rá érkezett a válasz Ice-P felhasználó által, aki válasz videóját "An Answer To Hatsune Miku(Válasz Hatsune Mikunak)" címmel töltötte fel, amelyben Kaito egy rövid dalban válaszolja hogy "igen? épp jégkrémet eszem" és az 1960-as Saeko Shuu által énekelt "Ice Cream Song(jégkrém dal)"-t énekli és a videó végén a "Miku, legközelebb együk együtt" felirat jelenik meg. A teljes párbeszédet ide kattintva lehet megnézni.

Kaito tehát Vocaloid 2-es hangjával most már nagy ismeretségnek örvend és népszerűségben 2011ig szinte csak Miku és a Kagamine testvérek előzték meg.

Hallgassunk meg tőle pár számot: